maandag 4 februari 2008

De dames gaan naar week 3!!

Hellooooo,

Hier zijn we weer met een wekelijks verslagje.
Er is weer heel wat de revue gepasseerd deze week.
Om te beginnen was het een drukke lesweek. Tijdens wiskunde heeft Hanne heel wat geoefend op de hoeveelheden en het inzicht van 'groter dan', 'kleiner dan' en 'is gelijk aan'. Het geeft enorm veel voldoening te zien dat de leerlingen er na een weekje intensief op oefenen al goed mee weg zijn. Intensief, maar toch speels en met veel variatie. Veel variatie aan werkvormen hebben we nog niet echt kunnen uitproberen, maar dat komt nog wel. Meer dan 50 leerlingen, die je dan nog niet eens voldoende goed begrijpen, heb je zo gemakkelijk niet in groepjes georganiseerd.Maar dit proberen we zeker nog in de toekomst.
Wat engels betreft, hebben we zeker ook geen reden om te klagen. De woordenschat die we aangebracht hebben en elke dag herhaald hebben, blijft goed hangen. We merken ook dat het goed is om extra aandacht te besteden aan de uitspraak van de woorden. De leerlingen hebben het niet gemakkelijk omdat hun eigen taal qua uitspraak helemaal anders is dan het engels.
We worden het ondertussen al goed gewoon om te werken met de weinige middelen die we hebben.
Het visueel werken met de alfabet-slinger en het honderdveld heeft ook wonderen gedaan. Beetje bij beetje, stapje voor stapje... We zien vooruitgang!
Dinsdag zijn we samen met de leerkrachten boeken gaan halen voor de school. Per bank (dus per 3 a 4 leerlingen) hebben we een handboek engels gekocht. We kochten ook enkele slijpers en gummen en enkele handboeken als hulpmiddel voor de leerkracht.
Het is ook schrijnend om te zien dat de helft van de leerlingen niets opschrijft omdat ze geen potlood of schriftje hebben om te noteren. Daarom kochten we ook voor iedereen een schriftje. Alles samen spendeerden we aan deze inkopen ongeveer 150 euro. Een Engels koppel die de school bezocht, schonk een heleboel potloden.
We zullen wel zorgen voor een betere organisatie van het materiaal want de leerlingen nemen hun potlood en schriftje mee naar huis, laten het daar rondslingeren of vergeten het de volgende dag. We zullen op elk schriftje de naam noteren en zowel de potloden als de schriftjes na elke dag terug opvragen. Zo gaat er niets verloren en blijft het materiaal bruikbaar.

Woensdag na school hebben we een korte vergadering gehad met de leerkrachten. We hebben er besproken om in level 2 de nadruk te leggen op het herkennen en schrijven van letters en cijfers. Wanneer de leerlingen dan in level 3 komen, kan er dan gedacht worden aan rekenen, lezen,...Daarnaast hebben Kebba en de andere leerkrachten ons toen ook hartelijk bedankt voor onze inzet, hulp en ideeën. Ze zijn echt dankbaar voor wat we doen en hebben dit ons in geuren en kleuren duidelijk gemaakt. Dat gaf echt een enorm goed gevoel. Deze uiting van dankbaarheid, geeft ons nog extra moed. Die extra 'courage' is soms wel nodig, want het gaat er ook niet altijd van een leien dakje.
We zijn echt enorm blij dat er zo'n goede samenwerking is met de leerkrachten. Een sterk team kan stapje voor stapje een sterke organisatie uitbouwen.

En wat in onze vrije tijd?
We hebben deze week een paar relaxte bezoekjes gebracht aan het strand.... Soms alleen, soms met vrienden. We staan nog altijd versteld van het sociale leven hier. We hebben al heel wat mensen leren kennen. Het zijn mensen die we elke dag tegenkomen, beter leren kennen en waarmee we gezellig kunnen praten of plezier maken.
's Avonds, wanneer we klaar waren met onze voorbereidingen voor de volgende lesdag, was het altijd heerlijk vertoeven op het terras van ons huisje. Elke avond hebben wij of onze medebewoners wel bezoek gehad. Ataya drinken (greenthee), allemaal samen dineren, gezellig kletsen bij kaarslicht (als de elektriciteit weer eens was uitgevallen)...Sinds vrijdagavond zijn we verhuisd naar een ander huisje. We schrijven jullie nu dus vanuit onze nieuwe woonst. We hebben een eigen keuken (met koelkast), living, 2 slaapkamers en een badkamer. Wie had dat kunnen denken dat we hier zoveel luxe zouden hebben! Het is hier heel rustig vertoeven en perfect om even tijd voor onszelf te nemen. Dit is wel nodig na onze drukke dagen waarbij we ons hees gepraat hebben aan: How are you? I'm fine, thank you! Nice, to meet you! Sorry, maybe next time? ...
Want ... als ons op straat begeven, kunnen we geen 5 stappen zetten zonder die woorden te horen of zelf uit te spreken.
We denken echt dat we na 3 maanden zullen terugkomen naar België als twee verwaande mensen die het vreemd zullen vinden om niet omringd te worden door dolenthousiaste kinderen en geïnteresseerde volwassenen.. Elke dag worden we aangesproken door groot en klein, jong en oud. Na 2 weken zijn we er nog niet echt gewoon aan. Als we alleen naar het strand wandelen, tellen we soms hoe vaak we aangesproken worden of hoe vaak men voor ons claxonneert... Echt wel grappig....

Vanmiddag (zaterdag), gaan we met 2 gambiaanse broertjes (Biga en Sainy) naar een voetbalwedstrijd in Banjul (de hoofdstad van Gambia) gaan kijken. Biga doet mee met de wedstrijd en wij gaan hem dus wat aanmoedigen. We zijn al benieuwd...

Maar we beginnen hier stilaan honger te krijgen en zullen dus onze kookkunsten eens bovenhalen...
Tot volgende week!!!

Superzonnige groetjes,
Annelies en Hanne

7 opmerkingen:

Anoniem zei

hallo dag annelies
ik ben zo blij dat we opnieuw iets van jullie te horen en te zien krijgen , ik kijk er dan ook elke dag meerdere keren naar , en als er een nieuw berichtje komt ken ik het oude van buiten , die mémés toch hé , zo te zien gaat het bij jullie ook al redelijk vlot (vooral op het strand) geniet maar van alles , hier draait alles normaal het vriest niet maar het is wel koud veel groetjes uit het koude belgie en tot wederhoren HOU DE ZON ZIJ
p.s. de groetjes aan je vriendin

Anoniem zei

hoihoi!
tklinkt echt verschrikkelijk leuk
ik ben een tikje jaloers denk ik :)
geniet er nog van!
Barbara

Anoniem zei

Hoi hanne!

hog zo blij dat daar zo fijn is :) we missen je ook wel een beetje in de ksa :)! zondag was het carnaval en je bent de hele stoet meegegaan op onze mega coole flinstones auto! gni, we hebben een mega grote foto van jouw op een paaltje gekleefd enje zo bij de confetti gezet :) jaja het was fijn om je er weer efkes bij te hebben! alles is goed verlopen, en we hebben een mooie eervolle vermelding gekregen (en dus ook weer een beetje centjes!) 's avonds was het wel nie zo druk zoals de andere jaren, maar 't schijnt daze wel ongeveer evenveel gedronken hebben (dus da komt eiglijk dan op het zelfde neer e...hihi) amai alsk al je verhalen zo lees, dan zouk zelf goesting krijgen om zo voor een tijdje naar gambia te vertrekken! :) hmmm 'k ga nog keer denken wa dat er nog allemaal gebeurd is e mja eiglijk niet zoveel, ja boemel, maar daar wask zelf nie mee dus daar kank je nie zoveel over vertellen voor de rest gaat alles terug zijn gewone gangetje :)
geniet er nog van!
zoen en tot gauw!
lor x

Anoniem zei

Heyla Hanne!
Juist gedaan met de exaampjes dus nu wat tijd om nog eens naar je blog te kijken! Maj zo'n zaalige foto's en verhalen! kdenk dat iedereen wel wat jaloers komt als hij dit ziet/leest! En die kindjes,zo schattig! Geniet er maar met volle teugen van en veel succes met jullie schooltje!
xxx buurmeisje fien uit het verre Gullegem ;)

Anoniem zei

Jullie project stond dit weekend in de krant: http://khbo.blogspot.com/2008/02/kerr-sering-in-de-krant.html

Anoniem zei

Hé Hanne tof gedaan van ksa op de carnavalstoet,zezijn je blijkbaar niet vergeten,ze verdienen een dikke pluim.'k Wens je ook nog een dikke proficiat met jou goede resultaten op school. Ik was er nochthans wel een beetje bang voor doordat je veel tijd innam in de voorbereiding voor Gambia.Probeer dit ook zo goed te doen voor de kinderen daar al heb je daar veel minder .'k Wens jullie verder nog veel mooie dagen toe en wees voorzichtig in alles wat je onderneemt.Nog veel groetjes van ons beiden en een dikke kus van vake en moeke

Anoniem zei

jupsie,
mooie foto's vanuit Gambia. Niet te geloven dat ze ginder nog geen schriftje hebben. Jullie werk is misschien maar een druppel op een hete plaat, maar voor de mensen daar maakt het wel degelijk een verschil uit.
Hier hebben we ook stralend weer, maar het scheelt wel een graad of 20 denk ik... Deze nacht (zat op zon) is er ingebroken bij ma in 't café. Ze hebben enkel de spaarkas gekraakt, maar daar zat niet zoveel in want het was pas maandag lichting geweest. Ma vermoedt dat het een fransman was die daar zaterdag 2 maal was geweest en voordien nog nooit had gezien.
Bij ons op de bouw zijn de plakkers buiten en beginnen we volgende week aan de afwerking van de elektriciteit.
Zo, ik ga wat gaan slapen, want morgen is't weer werkersdag, salukes